Audio thumbnail

Langsames Schwedisch #1 - Om Sverige

Download audio

Hej allihopa och välkomna till en ny serie på långsam svenska.

I den här serien kommer jag tala om olika ämnen men på ett så naturligt sätt som möjligt. Det betyder att jag kommer att tala långsamt men vissa ord uttalas inte som de skrivs. Det kan vara ord som „det“ som ofta uttalas „de“, „är“ som ofta uttalas „e“, „att“ och „och“ som ofta uttalas „å“ och „de“ som ofta uttalas „dom“. Det här är dock inte så konsekvent, så uttalet varierar.

I det här avsnittet kommer jag att tala om mitt hemland Sverige. Sverige är ett nordiskt land som är en del av den skandinaviska halvön och ligger mitt emellan Norge och Finland. Sverige har även en broförbindelse till Danmark. Sverige är en monarki, vilket betyder att Sveriges statschef är en monark. För tillfället är detta en kung. Men kungen har ingen verklig makt idag utan Sverige styrs idag av ett parlament som kallas för „riksdan“ eller riksdagen och en regering som leds av en statsminister. Sverige är alltså en monarki men på samma gång en demokrati och styrs för tillfället av partierna Socialdemokraterna och miljöpartiet.

I Sverige talar man svenska men det finns även fem officiella minoritetsspråk. Språk som har en särskild status. Det är finska, meänkieli, samiska, jiddisch och romani. Sverige ligger även väldigt norrut och många tror att Sverige är mycket kallt men tack vare Golfströmmen som går precis utanför Norge är Skandinavien inte så kallt som andra länder på de här breddgraderna. Sverige, i alla fall södra Sverige, har i princip samma klimat som centraleuropa. Det kanske är lite kallare men ändå inte så kallt. Annars så ser Sverige ut på olika sätt eftersom Sverige är ett långt land. Man brukar kalla Sverige för „vårt avlånga land“. I Norrland har vi till exempel berg. Gränsen till Norge utgörs av en bergskedja som kallas för Skanderna. Och i södra Sverige, i Skåne, påminner naturen om Danmark eller Nordtyskland.

Okej! Vi hörs i nästa avsnitt. Ha det bra så länge. Hej då!